TOPIK

Aidil Fitri (1) Air Kolah (9) Akhir Zaman (3) Aktiviti Ilmiah (3) Al-Quran (4) Alam (13) Alam Ghaib (5) Aldil Fitri (1) Allah wujud tanpa bertempat (15) Amal Soleh (3) Anti Hadis (1) Aqidah (15) ASWJ (62) Bab Munakahat (4) Bab Sihir (4) Bab Tauhid (7) Bahasa Melayu (6) Bahaya Syiah (7) Bertabarruk (2) Bid'ah (8) Bidaah Hasanah (7) Bulan Ramadhan (18) Bulan Rejab (1) Bulan Zulhijjah (1) Cintai DIA (1) Cuti-Cuti Malaysia (89) Doa (1) Dosa Besar (1) Ekonomi Islam (5) Fadilat Al-Quran (4) Fiqh (2) Futuhul Ghaib (1) Futuhul Makkiyyah (3) guru (2) Guru Mursyid (6) Guru Tariqat (6) Hadis Dhaif (6) Hadis Maudhu' (1) Hadis Nabi (14) Hakikat (1) Hari Kemudian (1) Hotel Islam (1) Hukum Berkaitan Zikir (9) Ibadat Haji (6) Ibnu Taimiyyah (16) ilmu kebatinan (5) Ilmu Laduni (1) ilmu persilatan (2) Imam Malik (1) Insan Kamil (1) Israk Mikraj (10) Istanbul (20) Isu Halal (2) Isu Kalimah Allah (4) Isu Khilaf (25) Isu Khilafiah (27) Isu Semasa (4) Isu Wahhabi (97) Jalan-Jalan (129) Jihad Ekonomi (37) Jom Makan (16) Karamah (2) kebenaran (5) Kesultanan Melayu (7) Kewangan dan Perbankan Islam (1) Khatamun Nubuwwah (2) Kisah Mualaf (28) Kisah Nabi (2) Koleksi (2) Kosong (2) Kurma (1) Lagu (1) Lailatul Qadar (14) Makam Sultan (7) Makam Sultan/Raja Melayu (8) Makam Wali Allah (45) Makhluk Halus (1) Makrifat (1) Masjid (47) Masjid Lama (25) Masjid Utama (34) Maulidur Rasul (23) Mekah (2) Melayu (14) Merdeka (1) Misteri (11) motivasi (1) Mukasyafah (2) Mutasyabihat (7) Nabi Ibrahim A.S. (1) Nabi Khidir A.S. (14) Nabi Musa A.S. (1) Neraka (1) Nisfu Syaaban (17) nostalgia (1) Nur Muhammad (6) Nuzul Quran (3) Pahlawan Islam (3) Pahlawan Melayu (10) Pelancongan Tanah Tinggi (4) Peluang Perniagaan (1) pengumuman (7) Penyakit (1) Perubatan Islam (2) Perubatan tradisional (1) Petua (1) Puasa Ramadhan (18) Puasa Sunat (2) Pulau Besar (18) Putrajaya (3) Rabitah (1) Rahmat Allah (1) Rawatan Islam (1) rekreasi (21) Rezeki (1) RSAW (11) Rumahku Syurgaku (4) Sajak (6) Sedekah (1) Sejarah Melayu (6) Selawat (7) Senibina Islam (8) Sifat 20 (2) Solat (8) Solat Sunat (9) Sumpah (1) Sunnah RSAW (9) Tamadun Islam (8) Tariqat (7) Tasawuf (24) Tawassul (5) Tulisanku (331) Ulamak Islam (7) Ulamak Nusantara (20) Ulamak Tanah Melayu (16) Universiti (5) Usahawan Muslim (9) Usuluddin (1) wahdatul wujud (2) Wahhabi dan Keganasan (9) Wali Allah (52) Wali Melayu (24) Wali Songo (10) Youtube (1) Zakat (13) Zakat Fitrah (4)

Isnin, 7 Mac 2011

Sebenar-benar diri adalah Muhammad

Assalamu'alaikum,

Sebenar-benar diri adalah Muhammad.  Tidak ada diri yang benar melainkan Muhammad. Tidak berkata yang tidak benar melainkan Muhammad. Berkata yang benar-benar sahaja hanya  Muhammad. Dinyatakan kebenaran Muhammad dalam Kalam-Nya yang agung. Dibenarkan Kalam Muhammad oleh Kekasih Muhammad jua. Dibenarkan perbuatan Muhammad oleh perbuatan-Nya. Dibenarkan kelakuan Muhammad oleh kelakuan-Nya.

Dari itu, dalam pengkajian hakikat tasawuf, si salik biasanya diingatkan, diminta mencari diri yang bernama Muhammad kerana hanya diri itu yang benar, hakikatnya benar, sumber kebenaran, tidak berkata-kata yang tidak benar. Tidak disiksa di dalam neraka kalau diri itu diri Muhammad. Tidak dimasukkan ke dalam syurga melainkan diri itu diri Muhammad.

Muhammad yang awal itulah Nur Muhammad. Dan Muhammad yang juga Nur Muhammad jualah yang menyaksikan Ketuhanan Yang Maha Esa. Dan dari Muhammad yang awal itulah darinya tajali oleh-Nya Muhammad yang akhir...Tajali sifat-sifat Jalal, Jamal dan Kamal pada Muhammad yang akhir. Masya-Allah, keindahan dan kemuliaan akhlaknya, kehalusan budi pekertinya, kesopanan dan kesantunan, kata-katanya, perbuatannya, kelakuannya tiada tolok-bandingnya. Muhammad yang akhir itulah yang membawa rahmat ke sekalian alam, manifestasi dari dirinya yang awal, manifestasi dari asbab Tuhan Sekalian Alam ingin Diri-Nya itu dikenali. Amat benarlah pendapat sesetengah ulamak yang mentafsirkan Sunat berpuasa hari Isnin itu berasbab kepada kelahiran Muhammad (SAW) pada hari Isnin.


Muhammad yang zahir dan Muhammad yang batin itu adalah pencarian pada si salik dalam berjalan menuju Tuhannya.   Ilmu dalam mencari dan mengenal Muhammad yang awal dan Muhammad yang batin itulah ilmu mengenal diri. Asbab itulah dikatakan ulamak sufi, barangsiapa mengenal dirinya, mengenal ia akan Tuhannya Yang Esa...Akan tetapi tidak cukup mencari dan mengenal Muhammad yang zahir dan Muhammad yang batin. Harus ia mengikut Muhammad, yakni mengikut Sunnah-Sunnah Muhammad baik dari segi ibadat yang khusus, baik dari segi tutur-kata, baik dari segi perbuatan, baik dari segi kelakuan dan juga iktiqad. Tahu, kenal dan faham ia akan Muhammad yang zahir dan Muhammad yang batin,  maka 'bersama-samalah ia' dengan Muhammad itu dalam beramal dan beribadat. Moga-moga rahmat Allah, moga-moga syafaat Rasulullah, dapat tercerna, terzahir akhlak dan kelakuannya itu akhlak Muhammad, akhlak Rasulullah.

Tahu, faham letak duduknya akan diri Muhammad itu amatlah penting kerana Muhammad itu mewarisi sifat-sifat Siddiq, Amanah, Tabligh dan Fatanah. Fatanah itu bijaksana, bukannya jahil. Maksudnya, kata-kata seperti 'hamba jahil', 'aku bodoh' itu harus digunakan pada letak duduk diri seseorang itu, jangan sampai ia duduk pada 'kedudukan Muhammad'...kelak tidak sama akan yang terzahir dengan akan yang terbatin, 'munafik hukumnya'...

Perjalanan bersama Muhammad adalah perjalanan mengenal Allah, hanya sanya Muhammad yang dikembarakan Allah Taala 'untuk menemui diri-Nya'...Tidak dapat mengenal Allah jika 'Muhammad tidak bersamanya'....Tidak dapat mengesakan Allah jika 'Muhammad tidak bersamanya'...Tidak dapat 'bersatu dengan Allah', jika 'dirinya bukan Muhammad', hanya kerana Muhammad sahaja yang boleh 'bersatu dengan Allah', hanya Muhammad yang mampu lenyap dalam hakikat Muhammad, dan akhirnya wujud DIA semata-mata.

Perjalanan akhir mencari dan mengenal Muhammad boleh dimaksudkan dalam maksud dan makna tersurat dan tersirat rangkap-rangkap akhir Selawat Azimiah. "Himpunkanlah di antara aku dan dia (Muhammad saw) sebagaimana Engkau menghimpunkan antara roh dan jasad, zahir dan batin sama ada ketika sedar atau tidur. Jadikanlah dia (Muhammad saw) wahai Tuhanku roh bagi zatku daripada sekalian wajah (keadaan) di dalam dunia ini sebelum hari akhirat, wahai Allah Yang Maha Besar".... Mereka itulah yang sempurna Dua Kalimah Shahadat, zahir dan batin, Insya-Allah.

Beruntunglah bagi mereka yang mengamalkan Selawat yang begitu agung ini. Beruntunglah bagi mereka yang lahir dewasa ini dan Selawat ini sudah disebarluaskan di sini-sana. Amat beruntunglah bagi mereka yang mengamalkan Selawat ini dan memperolehi barokah dan natijahnya....

wassalam.
*Artikel ini mengandungi banyak bahasa kiasan. Belajarlah daripada guru yang arif jika ingin kefahaman.

9 ulasan:

 1. Salam tuan.

  Satu rencana yang amat menjelaskan.

  Pedulikan komen saya difacebook . Ianya buat bacaan org alim yg anti tasauf bukan utk tuan.

  Salam takzim

  fakirabdillah

  BalasPadam
 2. Salam Tuan AO. Terima kasih atas komen. Hamba terbuka untuk sebarang komen dan kritikan...Penulisan hamba masih bertapis, insya-Allah...

  BalasPadam
 3. Bahasan yang sangat luas dan mantap bang tentang Muhammad sejati :) mudahan tidak putus sampai di kaji muhammad ya. Tuntaskan makrifat putusnya di Amirul Hakim sendirinya. saya rasa bang sudah tahu pula hahahaha...

  BalasPadam
 4. Alhamdulillah..mohon share jika diizinkan..

  BalasPadam
 5. Salam Tuan Syaed Mohamad Aliff,

  Hamba izinkan asalkan kena pada tempatnya dan tidak menimbulkan fitnah.

  MQAH

  BalasPadam
 6. Salam tuan.
  Bila nak sambung part3 kissah kashaf?

  BalasPadam
 7. Siapa pula yang bersaksi "Muhammad itu pesuruh Allah"..?

  BalasPadam
  Balasan
  1. Ilmu tasawuf ada yang sesuai di khalayak awam dan ada yg sesuai di khalayak khusus.

   Padam
 8. Assalamualaikum. Tuan saya baru bertemu jln ini dan kurang lagi ilmu minta tunjuk ajar tuan2 semua.Aminn

  BalasPadam