TOPIK

Aidil Fitri (1) Air Kolah (9) Akhir Zaman (3) Aktiviti Ilmiah (3) Al-Quran (4) Alam (13) Alam Ghaib (5) Aldil Fitri (1) Allah wujud tanpa bertempat (15) Amal Soleh (4) Anti Hadis (1) Aqidah (15) ASWJ (63) Bab Munakahat (4) Bab Sihir (4) Bab Tauhid (7) Bahasa Melayu (6) Bahaya Syiah (7) Bertabarruk (2) Bid'ah (8) Bidaah Hasanah (7) Bulan Ramadhan (18) Bulan Rejab (1) Bulan Zulhijjah (1) Cintai DIA (1) Cuti-Cuti Malaysia (89) Doa (1) Dosa Besar (1) Ekonomi Islam (5) Fadilat Al-Quran (4) Fiqh (2) Futuhul Ghaib (1) Futuhul Makkiyyah (3) guru (17) Guru Mursyid (17) Guru Tariqat (17) guruku (15) Hadis Dhaif (6) Hadis Maudhu' (1) Hadis Nabi (14) Hakikat (2) Hari Kemudian (1) Hotel Islam (1) Hukum Berkaitan Zikir (9) Ibadat Haji (6) Ibnu Taimiyyah (16) ilmu kebatinan (5) Ilmu Laduni (1) ilmu persilatan (2) Imam Malik (1) Insan Kamil (1) Israk Mikraj (10) Istanbul (20) Isu Halal (2) Isu Kalimah Allah (4) Isu Khilaf (25) Isu Khilafiah (27) Isu Semasa (4) Isu Wahhabi (97) Isu Yaqazah (10) Jalan-Jalan (130) Jihad Ekonomi (37) Jom Makan (16) Karamah (2) kebenaran (7) Kesultanan Melayu (7) Kewangan dan Perbankan Islam (1) Khatamun Nubuwwah (2) Kisah Mualaf (28) Kisah Nabi (2) Koleksi (2) Kosong (3) Kurma (1) Lagu (1) Lailatul Qadar (14) Makam Sultan (7) Makam Sultan/Raja Melayu (8) Makam Wali Allah (46) Makhluk Halus (1) Makrifat (1) Martabat Tujuh (4) Masjid (47) Masjid Lama (25) Masjid Utama (34) Maulidur Rasul (23) Mekah (2) Melayu (14) Mengenal Diri (9) Merdeka (1) Misteri (11) motivasi (1) Mukasyafah (2) Mutasyabihat (7) Nabi Ibrahim A.S. (1) Nabi Khidir A.S. (14) Nabi Musa A.S. (1) Neraka (1) Nisfu Syaaban (17) nostalgia (1) Nur Muhammad (6) Nuzul Quran (3) Pahlawan Islam (3) Pahlawan Melayu (10) Pelancongan Tanah Tinggi (4) Peluang Perniagaan (1) pengumuman (7) Penyakit (1) Perjalanan Diri (2) Perubatan Islam (3) Perubatan tradisional (2) Petua (1) Puasa Ramadhan (18) Puasa Sunat (2) Pulau Besar (18) Putrajaya (3) Rabitah (1) Rahmat Allah (1) Rawatan Islam (1) rekreasi (21) Rezeki (1) RSAW (11) Rumahku Syurgaku (4) Sajak (7) Sedekah (1) Sejarah Melayu (6) Selawat (7) Senibina Islam (8) Sifat 20 (2) Solat (8) Solat Sunat (9) Sumpah (1) Sunnah RSAW (9) Tamadun Islam (8) Tariqat (8) Tasawuf (26) Tawassul (5) Tulisanku (358) Ulamak Islam (7) Ulamak Nusantara (22) Ulamak Tanah Melayu (18) Universiti (5) Usahawan Muslim (9) Usuluddin (1) wahdatul wujud (5) Wahhabi dan Keganasan (9) Wali Allah (62) Wali Melayu (33) Wali Songo (10) Youtube (1) Zakat (13) Zakat Fitrah (4)

Rabu, 1 Julai 2015

Sheikh Toyyib al-Makki di Baling, Kedah

Assalamu'alaikum,

Alhamdulillah, pada cuti awal Mei 2015 yang lalu, hamba berkesempatan balik kampung di Utara tanahair. Dan bersyukur kepada Allah, hamba sekeluarga berkesempatan menziarahi Sheikh Toyyib al-Makki di Baling Kedah.  Berdasarkan panduan lokasi oleh sahabat hamba, Tuan Kanjeng Sunan, kami sampai di rumah Sheikh Toyyib kira-kira jam 430 petang dan menghabiskan masa dengan beliau sehingga jam 730 malam. Dan bersyukur juga kepada Allah kerana melapangkan masa kami dengan beliau, tiada orang lain datang ketika dan waktu itu.

Hamba pernah cuba menziarahi beliau apabila beliau datang ke Rawang beberapa minggu sebelumnya. Namun kedatangan hamba sekeluarga itu lewat sehari apabila beliau sudah kembali ke Baling.  Ada ujian Allah juga sebelum sampai ke sini. Selepas menghadiri satu jamuan kenduri pada jam 1200 tengahari, hamba jadi agak kurang sihat dan berbaring di rumah. Bangun kemudian, timbul pertanyaan dalam diri, nak pergi atau tidak, nak pergi atau tidak... Kuatkan semangat, betulkan niat, kami melangkah pergi

Setiba di lokasi yang diberikan, tengok gambar rumah dah sama, Sheikh Toyyib di luar rumah, sedang membuat sesuatu. Hamba mendekati beliau dan menyatakan hajat. Ditanya sebab datang, hamba jawab nak ziarah. Kata Sheikh Toyyib, nak ziarah tak payah datang sini. Sheikh Toyyib tanya lagi sebab apa nak ziarah tak payah datang sini? Ehmmm, fahamlah hamba, nak ziarah pergilah Kota Mekah dan Madinah, kata hamba, dan itulah jawapan yang beliau setuju. Sheikh Toyyib kata nak ngaji boleh datang sini, nak ziarah boleh pergi Mekah dan Madinah.

Setelah dipersilakan masuk ke rumahnya, hamba ke kereta memberitahu isteri dan anak-anak.  Isteri dan anak perempuan hamba ke rumah jiran dan tiga lagi anak lelaki hamba ikut masuk ke rumah Sheikh Toyyib. Adalah satu kebiasaan bagi mereka yang datang berkunjung untuk kaum Hawa ke rumah jiran, ada tempat yang disediakan dan hanya kaum Adam bersama Sheikh Toyyib. Ataupun kaum Hawa diminta duduk di dalam bilik di dalam rumah Sheikh Toyyib.

Setelah hamba dan tiga anak lelaki masuk, Sheikh Toyyib bertanyakan mana orang rumah dan anak perempuan tadi? Hamba kata di rumah jiran (sepertimana pengunjung lain). Sheikh Toyyib meminta hamba memanggil isteri dan anak perempuan. Katanya, "panggil masuk, buat apa dok di situ". Hamba pun memanggil isteri dan anak perempuan. Jiran yang menyediakan tempat untuk kaum Hawa bertanya sebab apa panggil isteri dan anak perempuan masuk, hamba kata Sheikh Toyyib yang suruh. Jiran ini berkata, biasanya kaum Hawa dok di situ (kawasan menunggu).  

Ada dua fasa bab ziarah kami ini.  Fasa pertama sebelum beliau Solat Asar. Banyak perkara yang ditanyakannya kepada hamba, hamba beri jawapan dan beliau bagi pandangan. Banyak isu yang dibincangkan. Berbincang bab pendidikan anak-anak, berbalik pada usul, Al-Quran dan As-Sunnah, bukan A, B, C.  Bab pemerintah, berbalik pada Al-Quran dan As-Sunnah, bukannya sistem demokrasi rekaan manusia.  Persoalan yang beliau ajukan, jawapan yang diberikan oleh Sheikh Toyyib adalah berdasarkan Al-Quran dan As-Sunnah.  

Fasa Kedua selepas beliau Solat Asar.  Pendekatan 'tegas' dalam fasa pertama berakhir. Pendekatan beliau bertukar menjadi lembut. Disampaikan nasihat-nasihat dengan cara yang lembut. Isteri hamba disuruh mengamalkan Amalan Imam Ghazali (zikir yang berbeza 1000X setiap hari). Kata Sheikh Toyyib, itulah juga amalan beliau.  Hamba disuruh mengamalkan membaca Al-Fatihah dan Ayat Kursy sebelum keluar rumah, semasa dalam kenderaan dan selepas tiba di destinasi. Untuk kami dihidangkan teh dan roti/biskut. Banyak juga anak- hamba makan (budak2, kata hati hamba).  Banyak kali, dalam 5/7 kali beliau menyuruh isteri hamba masak di dapurnya, masak apa saja yang ada dalam peti aisnya, katanya, "sama-sama kita boleh makan, dia pun boleh tumpang makan". Hamba yang lurus bendul, menolak dengan baik sebab akan ke rumah adik selepas itu. Sheikh Toyyib kata "boleh masak bihun, ayam dalam tanah..... (dah lupa)"...Itulah yang diulangnya dalam 5/7 kali. Hamba dan isteri menolak dengan baik. Kami yang lurus bendul menawarkan beli apa makanan di kedai, kalau Sheikh Toyyib berkehendak. Tidak mahu pula Sheikh Toyyib.

Sebelum bertolak balik, hamba pohon Sheikh Toyyib  doakan hamba yang banyak dosa ini. Panjang dan lama beliau doakan hamba dan keluarga. Bab ni yang syahdu sikit...Dalam jam 730 malam, kami meninggalkan Sheikh Toyyib. Alhamdulillah, dapat juga ziarah dan mengambil sedikit ilmu dari beliau. Sheikh Toyyib pun suruh datang lagi, lain kali.  Dalam kenderaan selepas bertolak, isteri hamba bertanya hamba apa maksud Sheikh Toyyib "masak apa saja yang ada dalam peti aisnya, di dapurnya, sama-sama kita boleh makan, dia pun boleh tumpang makan"? Hamba tanya kenapa? Isteri hamba kata tiada dapur masak di rumah  Sheikh Toyyib. Tong gas tak ada, dapurnya tak ada, dalam peti ais, tiada ayam, ikan dan lain-lain. Apatah lagi, ayat itu diulang2nya beberapa kali dan ketika kami menawarkan untuk beli makanan di kedai, tak mahu pula dia.... Ehmmm, rupa2nya ia satu kiasan dari beliau untuk hamba dan isteri serta anak-anak. Puas kami memikirkan maksud kiasan itu sebelum menemui jawapannya. Apatah lagi Sheikh Toyyib memang diketahui hanya makan roti, tidak makan makanan lain seperti nasi, bihun, ayam dan lain-lain....... Boleh anda berikan pandangan apa maksud Sheikh Toyyib "masak apa saja yang ada dalam peti aisnya, di dapurnya, sama-sama kita boleh makan, dia pun boleh tumpang makan"? 

Bagi pencari jalan ketuhanan, pencari kebenaran, pengamal tariqat tasawuf, carilah masa untuk ziarah sebutir permata ini. Wassalam.


Empat gambar pertama hamba ambil dari internet
http://pondoktauhid.blogspot.com/2013/12/jaulah-ulama-kembara-ilmu-mendekati.html


Ini gambar hamba ambil sendiri


Rumah Sheikh Toyyib sumber : http://diribathinku.blogspot.com/2014/04/dari-ulama-solihin-al-arif-billah-tuan.html

Inilah beliau Ulama’ Solihin Al-Arif Billah 
Tuan Guru Hj Tayyib Al-Makki,

Beliau di lahirkan pada tahun 1912 .. dan 
beliau ke Makkah sejak British jejak tanah 
melayu sehingga sekarang .. Selama di 
Makkah , beliau sempat menuntut ilmu 
dgn Masyeikh Makkah yang terkenal 
antaranya:

-Syeikh Wan Ismail Al-Fathani
-Syeikh Muhammad Amin Al-Kutbi
-Syeikh Alawi Abbas Al-Maliki
-Syeikh Hassan Masyath..Dll

*Antara rakan seguru beliau d Makkah 
adalah:

-Tuan Guru Hj Abdul Rahman Awang,pondok Guar kepayang,kedah
-Tuan Guru Hj Soleh Hj Musa,pondok Sik,Kedah
-Tuan Guru Hj Abdul Rahman Pombing.. Dll

Di Mekah beliau di kenali dengan nama ‘Hj 
Tayyib Roti’ kerana beliau hanya makan roti.. Akhlak beliau sangat indah .. Beliau mudah di dekati oleh sesiapa pun..
Jika anda meminta nasihat dari beliau .. Nasihat yang 
bakal beliau beri bertepatan dengan 
peribadi orang yg meminta nasihat. . 
Banyak mutiara kata yang di lontarkan oleh beliau.

Subhanallah .. Beliau hidup dengan penuh 
kezuhudan .. Beliau tidur beralaskan papan 
keras dan sekapit simen lama sebagai 
bantal.. Beliau seorang yang menegakkan 
kebenaran .. Oleh sebab itu setengah orang 
kampung tidak menyukai beliau tapi sangat 
disukai,dihormati dan terkenal di Makkah..

Diantara Ulama Hebat yang pernah ditemu 
dan ketemu dengan beliau ialah Habib 
Umar Bin Hafiz dan Syeikh Nuruddin Marbu 
Al Banjari Al Makki & ramai lg ulama 
muktabbar yg lain datang utk mereka 
membuat rujukan serta bertukar pendapat..

Sahabatku Semua.. Ulama Solihin ini telah 
lanjut usia .. Bila bila masa sahaja Allah 
Taala boleh menjemputnya ke Raudhah .. 
Selagi masih ada peluang .. selagi masih 
ada waktu .. ziarahilah beliau .. ciumlah pipi 
beliau .. peluklah beliau seerat eratnya .. 
Minta agar beliau mendoakan kesejahteraan 
kita .. Sampai bila kita ingin mengabaikan 
sebuah permata ummah ini ..

Wallahualam ..
Kali pertama bertemu dgn ulama ini,mmg benarlah kata org beliau seorang yg sentiasa menegakkan kebenaran serta tidak putus di bibirnya mengajak sesiapa shj yg menziarahinya utk betapa pentingnya mengenal Allah dan Nabi Muhammad dgn sebenarnya dan beliau sgt menekankan cara beriman dgn betul sekaligus selamat bila diamalkan setiap org mukmin yg akn menyerahkan amanah Allah bila tiba masa nya nanti spt beriman kpd Allah & beriman kpd Muhammad,langkah selamat ke syurga,amalan yg menyelamatkan org mukmin ketika dlm kubur,dan byk lg,yg pasti hakikat beriman kpd Al-Quran & As-Sunnah menjadi amalan.


14 ulasan:

 1. Assalamualaikum,
  Anda telah mendapat sesuatu yang amat berharga. Ana dan keluarga dah dapat sesuatu yang cukup bermakna dalam hidup ini daripadanya. Alhamdulillah, pengalaman bersama Sheikh Toyyib adalah berbeza-beza mengikut keperibadian orang tersebut dan setiap doa dan ilmu yang diberikan sentiasa dimakbulkan Allah dan dapat diamalkan walaupun sebelum ini sukar untuk kita istiqamah mengamalkannya. Itulah rahsia yang masih belum terungkap disebalik seorang tuan guru yang bernama Tuan Guru Sheikh Toyyib al Makki. Moga Allah sentiasa merahmati ke atas beliau. Amin.

  BalasPadam
  Balasan
  1. Assalamualaikum tuan. Tuan guru dh kembali ke rahmatullah & akan dikebumikan pd pg khamis 29 rabiulawal 1438

   Padam
  2. Assalamualaikum tuan. Tuan guru dh kembali ke rahmatullah & akan dikebumikan pd pg khamis 29 rabiulawal 1438

   Padam
 2. Salam tuan adakah lagi guru yg di jazamkan oleh anak murid tuan haji husin kedah setahu saya anak murid ada empat orang yg dijazamkan dgn air lior dia iaitu tuan daud teluk sarih tuan habib shamsudin teluk kepayang seorang di pulau tiga kanan dan seorang lagi tidak pasti jika ada ingin juga saya mengenali mereka

  BalasPadam
  Balasan
  1. Salam Tuan Tanpa Nama,

   Hamba tidaklah tahu, malah tidak arif, mana-mana guru yang diizinkan Allah hamba tahu, hamba ziarah, jika dilapangkan masa, semuanya dalam izin Allah.

   MQAH

   Padam
 3. salam;

  Pada hemat saya maksudnya adalah supaya kita hidup dengan hati yang lapang dan penuh dengan kesederhanaan, tidak menyusahkan sesiapa seperti amalam nabi....

  BalasPadam
 4. Tumpang tanya. Macam mana nak jumpa ulama ini?

  BalasPadam
 5. Beramal lah dengan ilmu2 yg dikongsikan beliau.. mudahan pahala amalan itu juga dapat pada tuan syeikh akhirat kelak..

  BalasPadam
 6. Assalam tuan,

  Agak2nya 22-23 jul'16 ada tak Arifbillah di rumahnya.

  Ada no tel/hp yg boleh saya hubungi utk bertanya ttg Arifbillah.

  Mekasih...mizi

  BalasPadam
 7. Assalam tuan,

  Agak2nya 22-23 jul'16 ada tak Arifbillah di rumahnya.

  Ada no tel/hp yg boleh saya hubungi utk bertanya ttg Arifbillah.

  Mekasih...mizi

  BalasPadam
 8. saya teringin berjumpa beliau, boleh dapatkan contact no sesape yang berkaitan

  sila maklumkan pada saya

  aswadmanap@gmail.com
  0195154317

  BalasPadam
 9. Doakan kita semua mati beriman ye...

  BalasPadam
 10. Doakan kita semua mati beriman ye...

  BalasPadam
 11. Terharu ana membaca tulisan tulisan berkenaan Sheikh Toyyib. MashaAllah. ...Semoga Allah lorongkan ana utk mudah mendekatkan diri kpd ulama seperti beliau...Aaaminn

  BalasPadam