Isnin, 1 Ogos 2011

10 Tip Makan Di Bulan Ramadhan


 
   1.   Berbuka dengan membaca doa.
   
   2.   Mulakan dengan minum jus buah-buahan (tanpa gula) atau air yang sedikit manis dan buah kurma 1-2
         biji disusuli dengan sembahyang maghrib dan sunat awwabin mengikut kemampuan masing-masing.
   
   3.   Bolehlah makan nasi & "noodles"
 
            Nasi                    "Noodles"
            Nasi putih            Mee/ Bihun} Berkuah/ Sup
            Nasi ulam            Koayteow  }
            Nasi kerabu
 
    4.    Kurangkan pengambilan makanan yang berlemak dan berminyak.
   
   5.    Lebihkan mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran.
   
   6.    Kunyahlah makanan dengan perlahan-lahan.
   
   7.    Berhenti makan sebelum kenyang.
   
   8.    Lebihkan minum air.
   
   9.    Selepas sembahyang terawih, bolehlah menjamu 1-2 potong kuih, buah-buah atau jus buah-buahan.
  
   10.   Bersahurlah dengan memakan makanan yang tidak berminyak dan berlemak. Pilihan yang disyorkan
           adalah seperti berikut:
           
            Nasi putih               Oats/ Nestum
            Roti/ Ban                Buah-buahan/ Kurma
   
   Lebihkan ikan, ayam tanpa lemak, daging pepejal (tanpa lemak), hadkan telur dan makanan laut.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan