- sumber : http://healthycampus.usm.my/pages/upload/colbin/10_tips_makan_di_bulan_ramadhan.htm
- 10 TIPS MAKAN DI BULAN RAMADHAN
- 1. Berbuka dengan membaca doa.
- 2. Mulakan dengan minum jus buah-buahan (tanpa gula) atau air yang sedikit manis dan buah kurma 1-2
- biji disusuli dengan sembahyang maghrib dan sunat awwabin mengikut kemampuan masing-masing.
- 3. Bolehlah makan nasi & "noodles"
- Nasi "Noodles"
- Nasi putih Mee/ Bihun} Berkuah/ Sup
- Nasi ulam Koayteow }
- Nasi kerabu
- 4. Kurangkan pengambilan makanan yang berlemak dan berminyak.
- 5. Lebihkan mengambil buah-buahan dan sayur-sayuran.
- 6. Kunyahlah makanan dengan perlahan-lahan.
- 7. Berhenti makan sebelum kenyang.
- 8. Lebihkan minum air.
- 9. Selepas sembahyang terawih, bolehlah menjamu 1-2 potong kuih, buah-buah atau jus buah-buahan.
- 10. Bersahurlah dengan memakan makanan yang tidak berminyak dan berlemak. Pilihan yang disyorkan
- adalah seperti berikut:
- Nasi putih Oats/ Nestum
- Roti/ Ban Buah-buahan/ Kurma
- Lebihkan ikan, ayam tanpa lemak, daging pepejal (tanpa lemak), hadkan telur dan makanan laut.
...Perkongsian ilmu, perkongsian pengalaman, perkongsian perasaan, perkongsian rasa, perkongsian cerita, perkongsian kelana-kembara, hamba dan keluarga... Perkongsian dan penyebaran ilmu, pengetahuan dan maklumat tasawuf, tauhid, fiqh, ibadat dan muamalat...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan