TOPIK

Aidil Fitri (1) Air Kolah (9) Akhir Zaman (3) Aktiviti Ilmiah (1) Al-Quran (4) Alam (13) Alam Ghaib (5) Aldil Fitri (1) Allah wujud tanpa bertempat (15) Amal Soleh (3) Anti Hadis (1) Aqidah (17) ASWJ (63) Bab Munakahat (4) Bab Sihir (3) Bab Tauhid (9) Bahasa Melayu (6) Bahaya Syiah (7) Bertabarruk (2) Bid'ah (8) Bidaah Hasanah (7) Bulan Ramadhan (18) Bulan Rejab (1) Bulan Zulhijjah (1) Cintai DIA (1) Cuti-Cuti Malaysia (89) Doa (1) Dosa Besar (1) Ekonomi Islam (5) Fadilat Al-Quran (4) Fiqh (3) Futuhul Ghaib (1) Futuhul Makkiyyah (3) guru (2) Guru Mursyid (6) Guru Tariqat (6) Hadis Dhaif (6) Hadis Maudhu' (1) Hadis Nabi (14) Hakikat (1) Hari Kemudian (1) Hotel Islam (1) Hukum Berkaitan Zikir (9) Ibadat Haji (6) Ibnu Taimiyyah (16) ilmu kebatinan (5) Ilmu Laduni (1) ilmu persilatan (2) Imam Malik (1) Insan Kamil (1) Israk Mikraj (10) Istanbul (17) Isu Halal (2) Isu Kalimah Allah (4) Isu Khilaf (25) Isu Khilafiah (29) Isu Semasa (4) Isu Wahhabi (97) Jalan-Jalan (128) Jihad Ekonomi (34) Jom Makan (16) Karamah (2) kebenaran (5) Kesultanan Melayu (7) Kewangan dan Perbankan Islam (1) Khatamun Nubuwwah (2) Kisah Mualaf (28) Kisah Nabi (2) Koleksi (2) Kosong (2) Kurma (1) Lagu (1) Lailatul Qadar (14) Makam Sultan (5) Makam Sultan/Raja Melayu (7) Makam Wali Allah (43) Makhluk Halus (1) Makrifat (1) Masjid (41) Masjid Lama (24) Masjid Utama (29) Maulidur Rasul (23) Mekah (2) Melayu (14) Merdeka (1) Misteri (10) motivasi (1) Mukasyafah (2) Mutasyabihat (7) Nabi Ibrahim A.S. (1) Nabi Khidir A.S. (14) Nabi Musa A.S. (1) Neraka (1) Nisfu Syaaban (17) nostalgia (1) Nur Muhammad (6) Nuzul Quran (3) Pahlawan Islam (2) Pahlawan Melayu (10) Pelancongan Tanah Tinggi (4) pengumuman (7) Penyakit (1) Perubatan Islam (2) Perubatan tradisional (1) Petua (2) Puasa Ramadhan (18) Puasa Sunat (2) Pulau Besar (18) Putrajaya (3) Rabitah (1) Rahmat Allah (1) Rawatan Islam (1) rekreasi (21) Rezeki (1) RSAW (11) Rumahku Syurgaku (4) Sajak (6) Sedekah (1) Sejarah Melayu (6) Selawat (7) Senibina Islam (8) Sifat 20 (2) Solat (8) Solat Sunat (9) Sumpah (1) Sunnah RSAW (9) Tamadun Islam (8) Tariqat (7) Tasawuf (23) Tawassul (5) Tulisanku (311) Ulamak Islam (7) Ulamak Nusantara (20) Ulamak Tanah Melayu (16) Universiti (3) Usahawan Muslim (9) Usuluddin (1) Wahhabi dan Keganasan (9) Wali Allah (50) Wali Melayu (22) Wali Songo (10) Youtube (1) Zakat (13) Zakat Fitrah (4)

Isnin, 13 Februari 2012

Dosa memutuskan silaturrahim
Oleh WAN JEMIZAN W. DERAMAN dan AHMAD TERMIZI MOHAMED DIN


HIDUP berkeluarga ialah merupakan nikmat Allah SWT kepada manusia. Dengan berkeluarga kita merasai kasih-sayang, kemesraan dan jalinan persaudaraan.

Melalui perasaan inilah maka wujudnya semangat bantu-membantu, tolong-menolong dan budaya menasihati antara satu sama lain.

Watak-watak yang melengkapkan sebuah keluarga seperti ibu, ayah, kakak, abang dan adik mengindahkan bahtera kehidupan yang dianugerahkan oleh Allah SWT.

Ditambah pula dengan nenek dan datuk serta saudara-mara yang lain seperti sepupu dan sebagainya.
Selain dari keturunan, hubungan kekeluargaan juga boleh dibina melalui persahabatan. Rasulullah SAW dan para sahabat r.a telah menunjukkan contoh terbaik dalam sejarah umat manusia di mana mereka dapat disatukan atas dasar akidah walaupun datang daripada pelbagai kaum dan latarbelakang.

Allah SWT memerintahkan kita untuk menjaga nikmat kekeluargaan ini sebaik mungkin sebagaimana Allah SWT memerintahkan kita menjaga nikmat serta pemberian-Nya yang lain.

Sehingga Allah SWT mendampingkan gesaan untuk bertaqwa kepada Allah di samping memelihara hubungan silaturrahim.

Firman Allah SWT yang bermaksud: Dan bertakwalah kepada Allah SWT yang mana dengan menggunakan namanya kamu saling meminta satu sama lain, dan peliharalah hubungan silaturrahim. (an-Nisa': 1)

Bahkan, Allah SWT mendorong supaya kita mendahulukan ahli keluarga terdekat dalam memberikan bantuan dan pertolongan.

Ia ditegaskan menerusi firman Allah SWT yang bermaksud: …dan mendermanya seseorang akan hartanya sedang ia menyayanginya, kepada kaum kerabat, dan anak-anak yatim dan orang-orang miskin dan orang yang terlantar dalam perjalanan, dan kepada orang-orang yang meminta, dan untuk memerdekakan hamba-hamba abdi…(al-Baqarah: 177).

Namun begitu, ini bukanlah bermakna kita perlu mendahulukan keluarga dengan mengenepikan orang lain. Sikap pentingkan keluarga sehingga menzalimi serta mengenepikan hak orang lain adalah kronisme yang dipagari dengan semangat keakuan. Semua itu adalah budaya assabiah warisan daripada golongan jahiliah. Sebenarnya, seseorang yang berada dalam keadaan kesempitan dan kesusahan perlu mendapat bantuan dan perlindungan daripada kaum kerabat terdekat terlebih dahulu.

Merekalah yang bertanggungjawab memastikan anggota keluarga yang lain terlepas daripada kesusahan hidup.

Demikianlah peri pentingnya hubungan berkeluarga dieratkan dan diikat dengan simpulan yang kukuh. Justeru, Nabi SAW melarang umatnya mensia-siakan nikmat talian kekeluargaan yang dianugerahkan oleh Allah SWT ini.

Sebarang usaha untuk memutuskan hubungan tersebut adalah dikutuk serta dijanjikan dengan azab yang dahsyat di akhirat kelak sama ada ia dilakukan oleh individu yang berada dalam keluarga berkenaan atau individu di luar.

Firman Allah SWT yang bermaksud: Maka apakah kiranya jika kamu berkuasa lalu kamu akan membuat kerosakan di muka bumi dan memutuskan hubungan kekeluargaan? Mereka itulah orang yang dikutuk Allah dan ditulikan-Nya telinga mereka, juga dibutakan penglihatan mereka. (Muhammad: 22-23)

Dalam sebuah hadis NAbi SAW bersabda yang bermaksud: Tidak akan memasuki syurga orang yang memutuskan silaturrahim (persaudaraan atau sahabat).(riwayat Bukhari dan Muslim)

Orang yang memutuskan silaturrahim biasanya mempunyai sikap cemburu dan iri hati yang melampau. Dia tidak senang hati melihat kebahagiaan yang dikecapi oleh orang lain. Lalu dicipta cerita-cerita fitnah yang keji bagi menimbulkan api permusuhan di kalangan mereka yang bersaudara.

Ditambah dengan sikap tanpa usul-periksa yang ada dalam kebanyakan daripada kita terhadap berita yang disampaikan. Kesemua ini adalah faktor yang menyebabkan hancurnya sebuah nilai persaudaraan. 

Tiada ulasan:

Catat Ulasan