TOPIK

Aidil Fitri (1) Air Kolah (9) Akhir Zaman (3) Aktiviti Ilmiah (1) Al-Quran (4) Alam (13) Alam Ghaib (5) Aldil Fitri (1) Allah wujud tanpa bertempat (15) Amal Soleh (3) Anti Hadis (1) Aqidah (17) ASWJ (63) Bab Munakahat (4) Bab Sihir (3) Bab Tauhid (9) Bahasa Melayu (6) Bahaya Syiah (7) Bertabarruk (2) Bid'ah (8) Bidaah Hasanah (7) Bulan Ramadhan (18) Bulan Rejab (1) Bulan Zulhijjah (1) Cintai DIA (1) Cuti-Cuti Malaysia (89) Doa (1) Dosa Besar (1) Ekonomi Islam (5) Fadilat Al-Quran (4) Fiqh (3) Futuhul Ghaib (1) Futuhul Makkiyyah (3) guru (2) Guru Mursyid (6) Guru Tariqat (6) Hadis Dhaif (6) Hadis Maudhu' (1) Hadis Nabi (14) Hakikat (1) Hari Kemudian (1) Hotel Islam (1) Hukum Berkaitan Zikir (9) Ibadat Haji (6) Ibnu Taimiyyah (16) ilmu kebatinan (5) Ilmu Laduni (1) ilmu persilatan (2) Imam Malik (1) Insan Kamil (1) Israk Mikraj (10) Istanbul (17) Isu Halal (2) Isu Kalimah Allah (4) Isu Khilaf (25) Isu Khilafiah (29) Isu Semasa (4) Isu Wahhabi (97) Jalan-Jalan (128) Jihad Ekonomi (34) Jom Makan (16) Karamah (2) kebenaran (5) Kesultanan Melayu (7) Kewangan dan Perbankan Islam (1) Khatamun Nubuwwah (2) Kisah Mualaf (28) Kisah Nabi (2) Koleksi (2) Kosong (2) Kurma (1) Lagu (1) Lailatul Qadar (14) Makam Sultan (5) Makam Sultan/Raja Melayu (7) Makam Wali Allah (43) Makhluk Halus (1) Makrifat (1) Masjid (41) Masjid Lama (24) Masjid Utama (29) Maulidur Rasul (23) Mekah (2) Melayu (14) Merdeka (1) Misteri (10) motivasi (1) Mukasyafah (2) Mutasyabihat (7) Nabi Ibrahim A.S. (1) Nabi Khidir A.S. (14) Nabi Musa A.S. (1) Neraka (1) Nisfu Syaaban (17) nostalgia (1) Nur Muhammad (6) Nuzul Quran (3) Pahlawan Islam (2) Pahlawan Melayu (10) Pelancongan Tanah Tinggi (4) pengumuman (7) Penyakit (1) Perubatan Islam (2) Perubatan tradisional (1) Petua (2) Puasa Ramadhan (18) Puasa Sunat (2) Pulau Besar (18) Putrajaya (3) Rabitah (1) Rahmat Allah (1) Rawatan Islam (1) rekreasi (21) Rezeki (1) RSAW (11) Rumahku Syurgaku (4) Sajak (6) Sedekah (1) Sejarah Melayu (6) Selawat (7) Senibina Islam (8) Sifat 20 (2) Solat (8) Solat Sunat (9) Sumpah (1) Sunnah RSAW (9) Tamadun Islam (8) Tariqat (7) Tasawuf (23) Tawassul (5) Tulisanku (311) Ulamak Islam (7) Ulamak Nusantara (20) Ulamak Tanah Melayu (16) Universiti (3) Usahawan Muslim (9) Usuluddin (1) Wahhabi dan Keganasan (9) Wali Allah (50) Wali Melayu (22) Wali Songo (10) Youtube (1) Zakat (13) Zakat Fitrah (4)

Isnin, 5 Mac 2012

Sokong Produk Halal dan Pengusaha Muslim

Assalamu'alaikum,

Hamba tiada saham dan kepentingan dalam Mydin...Gambar di bawah merupakan gambar CEO Mydin sedang membentangkan pandangannya dalam Persidangan Francais Malaysia pada tahun lepas.  Beliau seorang pemotivasi yang hebat.  Kalau anda berpeluang mendengar kata-katanya, jangan lepaskan peluang itu. 30 minit tidak cukup baginya. Sekurang-kurangnya berikan Datuk Ameer Ali Mydin satu jam untuk berucap. Anda pasti tidak jemu dan teruja mendengar 'rasa hati beliau' . Malaysia memerlukan lebih ramai usahawan Muslim sepertinya.

Sebagai seorang Muslim, adalah wajar kiranya kita menyokong produk halal dan pengusaha Muslim di Malaysia ini. Bolehkah anda jihad ekonomi dalam kemampuan kita? Baca kembali tulisan lama hamba di sini.  Hamba kira di sebalik membuat keuntungan yang sememangnya diharuskan dalam Islam, Mydin telah mengisi kelompangan dalam Fardhu Kifayah dalam kalangan umat Islam di Malaysia dengan membuka berpuluh-puluh pasaraya, pasaraya besar, pasar mini dan sebagainya.  Satu yang anda perlu tahu adalah Mydin mendapatkan sebahagian besar barangnya daripada pengusaha Muslim. Jika anda membeli di Mydin, bermakna anda menyokong pengusaha Muslim yang lain yang 'bernaung' di bawah Mydin. 

Walaupun memang Mydin 'membantu pihak kerajaan' dalam membangunkan Kedai Rakyat 1 Malaysia (KR1M), buangkan soal politik dalam pemikiran, hati dan jiwa anda. Begitu teruknya umat Islam di Malaysia bergaduh hal politik sampai semua perkara hendak dipolitikkan, dijadikan isu politik, bangun politik, makan politik, minum politik, tidur politik...tak habis-habis politik.  Orang bukan Islam 'ketawa sendirian' melihat kita, umat Islam bergaduh hal politik. Begitulah kebanyakan ahli politik Muslim di Malaysia, mereka 'tidak boleh hidup' tanpa politik. Jangan sampai hal politik meranapkan ekonomi umat Islam. Sepengalaman hamba di luar negara pun, tidaklah teruk orang putih bergaduh hal politik. Hal politik adalah urusan di Parlimen, selain itu urusan masyarakat, membantu masyarakat. Parti yang bertentangan boleh bersatu hal masyarakat.   Di Malaysia, malangnya bagi mereka yang bergelar 'ahli politik', semua perkara hendak dipolitikkan.

Marilah sama-sama kita berjuang dalam bab ekonomi. Empat dari Rukun Islam memerlukan ekonomi untuk disempurnakan. Solat memerlukan pakaian yang bersih, tempat solat yang bersih/elok, puasa memerlukan sahur dan berbuka yang memerlukan wang untuk membeli makanan. Zakat bukan setakat zakat fitrah. Pesan arwah Mursyid hamba, 'berusaha agar dapat membayar pelbagai jenis zakat yang ada', bukannya cukup dengan bayar zakat fitrah sahaja. Contohnya, simpan duit gaji agar cukup syaratnya dan melayakkan kita bayar zakat wang simpanan, bukan 'lari daripada bayar zakat'.  Kalau menternak binatang, ternak sampai cukup syarat untuk keluarkan zakat ternakan....begitulah seterusnya. Begitu juga dengan ibadat haji yang memerlukan ekonomi yang paling besar untuk mengerjakannya. Alhamdulillah, syariatnya hamba dah sempurnakan pada awal tahun 2004. Jangan tunggu usia tua untuk buat haji.  Kalau ekonomi OK, kerjakan umrah dahulu sebelum mengerjakan haji.

Cukuplah setakat ini di pagi Isnin ini (5 Mac 2012/ 12 Rabiulakhir 1433). Jangan jadikan politik sebagai cara hidup anda. Jangan biarkan politik mempengaruhi hidup anda. Jangan celarukan pemikiran dan pandangan anda dengan mereka-mereka yang bergelar ahli politik. Jangan pecah-belahkan masyarakat dengan politik anda kerana masyarakat Islam di Malaysia sudah teruk berpecah akibat politik dan ahli politik. Baca kembali tulisan hamba yang lalu tentang matlamat akhir kita mendalami dan mengamalkan tasawuf.  Pokok pangkal ahli tasawuf adalah Allah Taala (Kitabullah) dan Junjungan Nabi SAW (Sunnah). Selain kita tidak lari daripada Al-Quran dan As-Sunnah, yang penting adalah kita sentiasa 'merujuk kepada-NYA' dalam pelbagai perkara kerana hanya DIA yang maha mengetahui segala-galanya, maha bijaksana atas segala sesuatu. Wassalam.Tiada ulasan:

Catat Ulasan