TOPIK

Aidil Fitri (1) Air Kolah (9) Akhir Zaman (3) Aktiviti Ilmiah (1) Al-Quran (4) Alam (13) Alam Ghaib (5) Aldil Fitri (1) Allah wujud tanpa bertempat (15) Amal Soleh (3) Anti Hadis (1) Aqidah (15) ASWJ (62) Bab Munakahat (4) Bab Sihir (3) Bab Tauhid (7) Bahasa Melayu (6) Bahaya Syiah (7) Bertabarruk (2) Bid'ah (8) Bidaah Hasanah (7) Bulan Ramadhan (18) Bulan Rejab (1) Bulan Zulhijjah (1) Cintai DIA (1) Cuti-Cuti Malaysia (89) Doa (1) Dosa Besar (1) Ekonomi Islam (5) Fadilat Al-Quran (4) Fiqh (2) Futuhul Ghaib (1) Futuhul Makkiyyah (3) guru (2) Guru Mursyid (6) Guru Tariqat (6) Hadis Dhaif (6) Hadis Maudhu' (1) Hadis Nabi (14) Hakikat (1) Hari Kemudian (1) Hotel Islam (1) Hukum Berkaitan Zikir (9) Ibadat Haji (6) Ibnu Taimiyyah (16) ilmu kebatinan (5) Ilmu Laduni (1) ilmu persilatan (2) Imam Malik (1) Insan Kamil (1) Israk Mikraj (10) Istanbul (17) Isu Halal (2) Isu Kalimah Allah (4) Isu Khilaf (25) Isu Khilafiah (27) Isu Semasa (4) Isu Wahhabi (97) Jalan-Jalan (128) Jihad Ekonomi (34) Jom Makan (16) Karamah (2) kebenaran (5) Kesultanan Melayu (7) Kewangan dan Perbankan Islam (1) Khatamun Nubuwwah (2) Kisah Mualaf (28) Kisah Nabi (2) Koleksi (2) Kosong (2) Kurma (1) Lagu (1) Lailatul Qadar (14) Makam Sultan (5) Makam Sultan/Raja Melayu (7) Makam Wali Allah (43) Makhluk Halus (1) Makrifat (1) Masjid (41) Masjid Lama (24) Masjid Utama (29) Maulidur Rasul (23) Mekah (2) Melayu (14) Merdeka (1) Misteri (10) motivasi (1) Mukasyafah (2) Mutasyabihat (7) Nabi Ibrahim A.S. (1) Nabi Khidir A.S. (14) Nabi Musa A.S. (1) Neraka (1) Nisfu Syaaban (17) nostalgia (1) Nur Muhammad (6) Nuzul Quran (3) Pahlawan Islam (2) Pahlawan Melayu (10) Pelancongan Tanah Tinggi (4) pengumuman (7) Penyakit (1) Perubatan Islam (2) Perubatan tradisional (1) Petua (1) Puasa Ramadhan (18) Puasa Sunat (2) Pulau Besar (18) Putrajaya (3) Rabitah (1) Rahmat Allah (1) Rawatan Islam (1) rekreasi (21) Rezeki (1) RSAW (11) Rumahku Syurgaku (4) Sajak (6) Sedekah (1) Sejarah Melayu (6) Selawat (7) Senibina Islam (8) Sifat 20 (2) Solat (8) Solat Sunat (9) Sumpah (1) Sunnah RSAW (9) Tamadun Islam (8) Tariqat (7) Tasawuf (22) Tawassul (5) Tulisanku (311) Ulamak Islam (7) Ulamak Nusantara (20) Ulamak Tanah Melayu (16) Universiti (3) Usahawan Muslim (9) Usuluddin (1) Wahhabi dan Keganasan (9) Wali Allah (50) Wali Melayu (22) Wali Songo (10) Youtube (1) Zakat (13) Zakat Fitrah (4)

Ahad, 12 Oktober 2014

Makam Tok Tanjung Tuan, Tanjung Tuan, Melaka

Assalamu'alaikum,

Ini tujuan sebenar hamba ke Tanjung Tuan, iaitu menziarahi Makam Tok Tanjung Tuan, Melaka. Dari segi lokasinya, apabila anda lihat peta, Tanjung Tuan seperti di dalam Negeri Sembilan, apatah lagi selepas Tanjung Tuan, anda masih di dalam Negeri Sembilan (dari Port Dickson ke Melaka) kalau anda memandu kereta. Hanya Tanjung Tuan terletak bawah kerajaan negeri Melaka, walaupun lokasinya 'seperti di dalam Negeri Sembilan'.  Banyak versi dan cerita mengenai Makam ini. Banyak persoalan yang tidak terjawab tentang tempat ini. Siapakah Tuan kepada Tanjung itu? Mengapa dipanggil Tuan? Apakah darjat Tuan tersebut? Mengapa dimakamkan di situ? Apakah misteri Tanjung Tuan? Mengapakah Tanjung Tuan menjadi lokasi popular pengamal tariqat tasawuf, di samping mereka di jalan persilatan, kerohanian dan juga kebatinan?  

Akan sebab sebenar hamba ke sini sudah pasti ia menjadi rahsia bagi hamba. Akan siapa Tok Tuan pada pandangan hamba, biarlah ia kekal rahsia. Kalau anda baca di internet, ada mengatakan ia Makam Parameswara, ada kata Makam Sultan Iskandar Shah, ada menyatakan Parameswara apabila memeluk Islam menukar nama kepada Sultan Iskandar Shah (yakni orang sama bukan dua individu berbeza). Ada versi menyatakan ia Makam seorang nelayan yang berjaya mengharungi pusaran air bertentangan dengan Tanjung Tuan yang digeruni nelayan sekitar. Pusaran air ini dikatakan hebat seperti Segitiga Bermuda juga.  Versi dulu menyatakan Parameswara memerintah Melaka 1400-1414 dan Sultan Iskandar Shah selepas itu. Kajian sejarah terkini oleh Prof. Syed Naquib menunjukkan Melaka dibuka 1262, telah berusia 750 tahun pada tahun 2012.  Hamba menerima versi Prof. Syed Naquib kerana amanah, ketelitian dan integriti beliau dalam kajian sejarah Melayu. Apatah lagi penemuan terkini ini merujuk kepada "cross reference" dari pelbagai bahan dan bukti sejarah di Kepulauan Melayu, bukan bersandarkan versi Barat.  Sebagai Sarjana Melayu Islam yang terkenal, hamba yakin beliau 'tahu dan akan bertanggungjawab di depan Allah kelak' jika kajiannya salah dan sebagainya.

Mengapa versi Barat boleh ditolak? Yang pertamanya sejarah menyatakan Melaka dibuka 1400 dirujuk kepada Tom Pires dari Portugis.  Sumber ini tidak boleh diterima kerana Portugis sampai ke Melaka awal 1500 atau penghujung 1400. Bagaimanakah kita mahu menerima rekod sejarah mereka yang sampai begitu lewat. Yang keduanya sejarah mengikut versi Barat amat mudah terbuka kepada tokok-tambah, ubahsuai. Ini yang terjadi kepada kitab Taurat dan Injil yang ditokok-tambah dan diubahsuai sesuka hati oleh golongan pemerintah, paderi  dan ilmuan Barat, apatah lagi Al-Quran (yakni Kalam Allah) mengesahkan perangai, kelakuan orang Barat ini yang suka pinda, tokok-tambah, ubah sana-sini ikut selera mereka. Lihatlah bagaimana orang Barat memperihalkan "Orang Melayu Malas" kerana tidak mahu bekerja di lombong bijih dan sebagai penoreh getah sedangkan jiwa orang Melayu ketika itu memang bukan ke situ. Lihatlah bagaimana British memperihalkan tentang agama Hindu/Buddha yang berbeza dengan amalan sebenar agama tersebut. Selain itu, sejarah ditulis untuk tujuan dan kepentingan tersendiri.  Lihatlah bagaimana orang Barat mengakui menjumpai Benua Amerika (Christopher Columbus), sedangkan sudah lama pedagang Islam berdagang dengan orang Red Indian di Amerika.  Bacalah sejarah bagaimana orang Barat menipu dalam sejarah, menyorok 1001 keburukan mereka agar tidak diketahui dalam sejarah iaitu apabila mereka menyerang, merompak, merampas, berbohong/menipu dalam perjanjian. membunuh beribu-ribu orang, 'menghalalkan hamba abdi', membawa pulang pelbagai khazanah milik pribumi ke negara mereka, menyimpan beribu-ribu manuskrip sejarah orang lain di negara mereka dan 1001 penipuan/pembohongan/manipulasi yang sudah menjadi sifat mereka. 

Apatah lagi sejarah 'biasanya' ditulis oleh mereka 'yang menang'. Maka hakikat, dan perkara sebenar dihilangkan, disembunyikan sehingga sejarah sebenar hilang begitu sahaja.  Ini yang juga dikatakan terjadi pada sejarah kerajaan Dinasti Islam di China yang berdagang dengan Kesultanan Melayu Melaka. Rekod 'Kerajaan Islam di China' dimusnahkan, dihapuskan oleh Dinasti seterusnya untuk kepentingan mereka. Tapi, Alhamdulillah, rekod Kerajaan Melayu Melaka ada di pelbagai negara. Sejarah dan kehebatan Hang Tuan meliputi separuh dunia. Orang Amerika Syarikat yang tiada Adiwira sejati mereka mencipta Adiwira Palsu seperti Superman, Spiderman, Captain America, Rambo dan pelbagai lagi. Kita orang Melayu, yang sudah punya Adiwira Sejati (Dato Laksamana Hang Tuah) tidak berbangga dengan Hang Tuah, tidak belajar dan berbangga dengan ilmu persilatan Melayu. Malang lagi ada dalam kalangan orang Melayu yang tidak percayakan kewujudan Hang Tuah dan lebih malang lagi ada yang mempercayai pula Hang Tuah dari China.

Sebagai orang Islam, kita ada banyak kaedah lain dalam menentukan kebenaran sejarah lalu. Apa yang berlalu sudah tertulis di Kitab Yang Nyata, sudah direkod Yang Maha Kuasa. Time Tunnel atau Pengembaraan Ke Masa Lalu adalah 'suatu ilmu' bagi pengamal tasawuf.  Jika dengan izin-NYA, kita akan dapat melihat balik apa yang sudah berlaku sepertimana melihat di kaca televisyen. Ini belum lagi dibincangkan (dan hamba tidak akan bincangkan) jika merujuk kepada 'sumber-sumber ghaib' yang hak. Ia adalah bukan perkara pelik bagi mereka di jalan ketuhanan cuma lazimnya perkara-perkara sebegini dirahsiakan sahaja untuk tujuan tertentu dan bagi mengelak fitnah. Apatah lagi manusia hari ini ramai benar yang tidak amanah, tidak dapat menjaga amanah, tidak dapat menjaga rahsia.  Menziarahi Makam seseorang pada 31 Ogos 2014 adalah suatu yang jarang-jarang hamba lakukan. Hamba pun masih mengkaji mengapa pada ketika Malaysia 57 tahun? Tanggal 31 Ogos 2007, 50 tahun Malaysia bebas dari cengkaman British, hamba di negara China, menghadiri satu persidangan di Shanghai ketika menyambung pengajian di United Kingdom. Waktu itu, hamba pun terfikir apakah hikmahnya Allah 'membawa hamba ke Shanghai' dalam usia Malaysia 50 tahun, berseorangan di negara asing dalam misi menimba ilmu.

Moga ada manfaat artikel ini untuk para pembaca. Wassalam.

Kawasan  bawah

Ini makamnya yang dibaikpulih

Hamba sukakan Batu Nisan ini...Nama yang dicatat cukup mudah "Tok Tanjung Tuan"

Biarlah Tok Tanjung Tuan menjadi rahsia dan kekal rahsia

Al-Fatihah untuk Tok Tanjung Tuan

Yang merosakkan Makam sebegini adalah kegiatan khurafat dalam kalangan orang Islam dan penganut Hindu /Buddha yang suka menyembah macam2.

Jalan turun ke bawah

Selamat Tinggal Tok Tanjung Tuan....

5 ulasan:

 1. Salam. Hee saya pun sudah lama tidak menziarah makam-makam kesultanan lama.

  BalasPadam
 2. Do you have any proof that Hindus is the one who destroy the place?? If so please do mail me Thava93@gmail.com

  BalasPadam
 3. Do you have any proof that Hindus is the one who destroy the place?? If so please do mail me Thava93@gmail.com

  BalasPadam
 4. Merosakkan bermaksud 1)melakukan kegiatan sembahan 2)Menyediakan 'hidangan' 3)Meminta-meminta kepada kubur dan kawasan sekitar.

  BalasPadam