TOPIK

Aidil Fitri (1) Air Kolah (9) Akhir Zaman (3) Aktiviti Ilmiah (1) Al-Quran (4) Alam (13) Alam Ghaib (5) Aldil Fitri (1) Allah wujud tanpa bertempat (15) Amal Soleh (3) Anti Hadis (1) Aqidah (17) ASWJ (63) Bab Munakahat (4) Bab Sihir (3) Bab Tauhid (9) Bahasa Melayu (6) Bahaya Syiah (7) Bertabarruk (2) Bid'ah (8) Bidaah Hasanah (7) Bulan Ramadhan (18) Bulan Rejab (1) Bulan Zulhijjah (1) Cintai DIA (1) Cuti-Cuti Malaysia (89) Doa (1) Dosa Besar (1) Ekonomi Islam (5) Fadilat Al-Quran (4) Fiqh (3) Futuhul Ghaib (1) Futuhul Makkiyyah (3) guru (2) Guru Mursyid (6) Guru Tariqat (6) Hadis Dhaif (6) Hadis Maudhu' (1) Hadis Nabi (14) Hakikat (1) Hari Kemudian (1) Hotel Islam (1) Hukum Berkaitan Zikir (9) Ibadat Haji (6) Ibnu Taimiyyah (16) ilmu kebatinan (5) Ilmu Laduni (1) ilmu persilatan (2) Imam Malik (1) Insan Kamil (1) Israk Mikraj (10) Istanbul (17) Isu Halal (2) Isu Kalimah Allah (4) Isu Khilaf (25) Isu Khilafiah (29) Isu Semasa (4) Isu Wahhabi (97) Jalan-Jalan (128) Jihad Ekonomi (34) Jom Makan (16) Karamah (2) kebenaran (5) Kesultanan Melayu (7) Kewangan dan Perbankan Islam (1) Khatamun Nubuwwah (2) Kisah Mualaf (28) Kisah Nabi (2) Koleksi (2) Kosong (2) Kurma (1) Lagu (1) Lailatul Qadar (14) Makam Sultan (5) Makam Sultan/Raja Melayu (7) Makam Wali Allah (43) Makhluk Halus (1) Makrifat (1) Masjid (41) Masjid Lama (24) Masjid Utama (29) Maulidur Rasul (23) Mekah (2) Melayu (14) Merdeka (1) Misteri (10) motivasi (1) Mukasyafah (2) Mutasyabihat (7) Nabi Ibrahim A.S. (1) Nabi Khidir A.S. (14) Nabi Musa A.S. (1) Neraka (1) Nisfu Syaaban (17) nostalgia (1) Nur Muhammad (6) Nuzul Quran (3) Pahlawan Islam (2) Pahlawan Melayu (10) Pelancongan Tanah Tinggi (4) pengumuman (7) Penyakit (1) Perubatan Islam (2) Perubatan tradisional (1) Petua (2) Puasa Ramadhan (18) Puasa Sunat (2) Pulau Besar (18) Putrajaya (3) Rabitah (1) Rahmat Allah (1) Rawatan Islam (1) rekreasi (21) Rezeki (1) RSAW (11) Rumahku Syurgaku (4) Sajak (6) Sedekah (1) Sejarah Melayu (6) Selawat (7) Senibina Islam (8) Sifat 20 (2) Solat (8) Solat Sunat (9) Sumpah (1) Sunnah RSAW (9) Tamadun Islam (8) Tariqat (7) Tasawuf (23) Tawassul (5) Tulisanku (311) Ulamak Islam (7) Ulamak Nusantara (20) Ulamak Tanah Melayu (16) Universiti (3) Usahawan Muslim (9) Usuluddin (1) Wahhabi dan Keganasan (9) Wali Allah (50) Wali Melayu (22) Wali Songo (10) Youtube (1) Zakat (13) Zakat Fitrah (4)

Rabu, 10 November 2010

GHAUST (PRESIDEN WALI ALLAH)

http://blogustazsufi.blogspot.com/search/label/presiden%20wali%20Allah


Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah. Selawat dan salam buat Rasulullah s.a.w.

Ghaust adalah berasal daripada perkataan Bahasa Arab yang bermaksud pertolongan atau bantuan. Perkataan Ghaust, Qutub dan Sultan merupakan satu ungkapan yang disandang oleh salah seorang Auliya illah yang menerajui tampuk pemerintahan para-para wali.

Peranan Wali yang bergelar Ghaust
Peranan Ghaust lebih besar daripada peranan Auliyaillah yang lain kerana dengan doanya kepada ALLAH S.W.T, manusia akan mendapat bantuan dan pertolongan. Jadi perkataan Ghaust ini diambil dari satu perkataan tersebut .

Peninggalan Nubuwwah diamanahkan kepada Al-Wilayah
Di dalam sebuah hadis yang diriwayatkan oleh Ibnu Hibban dengan sanad kepada Abu Hurairah Radiallahu anhu daripada Nabi s.a.w yang bermaksud :

“Tidak sunyi bumi Allah ini daripada tiga puluh orang seperti Nabi Ibrahim Khalilurrahman kerana melalui mereka kamu diberi pertolongan dan melalui mereka kamu diberi rezeki serta melalui mereka, ALLAH S.W.T turunkan hujan kepada kamu ”.

Selepas wafatnya Rasulullah s.a.w tidak ada lagi Nabi dan juga Rasul yang diutuskan. Pintu Nubuwwah telah tertutup, yang ada hanyalah Al-wilayah (kewaliyan). Merekalah yang mewarisi tugas Nabi-nabi dan Rasul-rasul sehingga turunnya Nabi Isa Alaihissalam dari langit.

Keyakinan Sufiyyah
Kaum Sufi meyakini kewujudan kerajaan Auliyaillah. Keyakinan kaum Sufi bukanlah suatu bentuk kepercayaan yang membuta tuli tanpa dalil, bahkan pastinya keyakinan ini bersumberkan daripada Hadis Nabi dan Athar Salaf. Turut menyumbang lagi keyakinan mereka ialah pengalaman-pengalaman yang ditempuh sendiri oleh mereka yang terpilih dalam kembara menuju kepada TUHAN. Pengalaman-pengalaman yang sedemikian itu terpahat dalam kitab-kitab Tasauf sepanjang zaman dan di seluruh pelusuk dunia Islam.

Bilangan Auliyaillah yang termaktub dalam Hadis Nabi dan Athar
Oleh sebab banyak jumlah Hadis Nabi dan Athar, sehingga menjadi seolah-olah satu kebodohan untuk tidak mempercayainya, kerana Hadis Nabi dan Athar telah mencapai kepada darjah Mutawatir. Kerajaan para Auliyaillah yang diterajui oleh Ghaust mempunyai 356 ahli kabinetnya. Bilangan itu telah tersebut dalam hadis yang telah diriwayatkan oleh Hafiz Abu Nu-aim dengan sanad daripada Abdullah bin Mas’ud Radiallahu anhuu, iaitu sabda Rasulullah s.a.w :

“ Sesungguhnya bagi Allah pada makhluk ciptaanNya itu ada 300 orang, hati mereka di atas hati Nabi Adam Alaihissalam dan bagi ALLAH S.W.T pada makhluk ciptaanNya itu ada 7 orang hati mereka di atas hati Nabi Ibrahim Alaihissalam dan bagi Allah pada makhluk ciptaannya itu ada 40 orang hati mereka di atas hati Nabi Musa Alaihissalam dan bagi ALLAH S.W.T pada makhluk ciptaanNya itu ada 5 orang hati mereka di atas hati Jibril Alaihissalam dan bagi ALLAH S.W.T pada makhluk ciptaanNya itu ada 3 orang hati mereka di atas hati Mikail Alaihissalam dan bagi ALLAH S.W.T pada makhluk ciptaanNya itu ada 1 orang hati mereka di atas hati Israfil Alaihissalam .”

Wallahu A'lam. Hanya semata-mata limpah kurnia dan rahmat dari Allah Ta'ala.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan